Tuci fašiste gde god da ih sretneš!

Saopštenje od 7. maja 2009.

Prvog maja 2009. oko 1,000 nacista marširalo je kroz Ulm (Baden-Württemberg) i Neu-Ulm (Bavaria), gde im se suprotstavilo oko 5,000 kontra-demonstranata. Tog dana se desilo još nekoliko fašističkih demonstracija sa učešćem od ukupno 3,000 nacista. Uprkos militantnom otporu u Ulmu, jedini nacistički marš koji je sprečen bio je onaj u mestu Mainz. U Ulmu, marš je organizovala omladinska organizacija Nacional-demokratske partije Nemačke (NPD), Mlade nacional-demokrate (JN). Široki spektar fašista je prisustvovao maršu.

U Ulmu je autonomna Antifa bila suočena sa prekomernim policijskim nasiljem, a Nemačka konfederacija sindikata (DGB) ju je još jednom izdala, no solidarnost su iskazali kurdski, i demonstranti komunisti. DGB se još jednom ogrnula u prvomajsku tradiciju 1933. Čak i tada su nacisti pokušali da međunarodni dan radnika pretvore u “dan nacionalnog rada”. Godine 1933., 2. maja, požderali su sindikate – a samo dan ranije deo sindikalnog pokreta izašao je na ulice sa nacističkom partijom. Svake godine nacisti pokušavaju da preuzmu Prvi maj kako bi njegovi koreni bili zaboravljeni: anarhistički zbor iz 1886. na Hajmarketu u Čikagu sa ciljem promovisanja generalnog štrajka za osmočasovno radno vreme.

Prvi maj 2008. je postao impuls za novi oblik desničarskog radikalizma u Nemačkoj. Po prvi put su “Autonomni nacionalisti” (AN) dobili pažnju medija. Tom prilikom je oko 1,000 nacista iz militantne omladinske subkulturne grupe marširalo kroz Barmbek u Hamburgu. Preko 9,000 levičara je pružilo otpor, a nacisti su svoje napade usmerili ka novinarima i političkim protivnicima. Policija je bila iznenađena i zabezeknuta novim kvalitetom desničarske militantnosti. Sam čin skretanja pažnje rezultovao je većim impulsom za AN. AN su se predstavili kao veštački, desničarski, rip-off Autonomne Antifa i pokušavaju da razviju nasilan i savremeni imidž sa ciljem privlačenja omladine. Iako odustaju od odvratnih tradicionalnih slika poput glupavog razdeljka (a la Hitler) ili mačoidnih naci-skinheda, kako bi se obratili novoj generaciji, ipak ne uspevaju da zadobiju širi spektar koji je nužan za masovni pokret. Autonomni nacionalisti

U aprilu 2008. (12. april), oko 800 autonomnih nacionalista marširalo je kroz grad Stolberg (North Rhine-Westphalia). Razlog za taj marš je u tome što je 4. aprila, u uličnoj tuči nakon učešća na mitingu NPD-a, ubijen mladić. Do sada najveći marš sa učešćem Autonomnih nacionalista desio se 6. septembra 2008. kada je 1,200 nacista, uprkos kontrademonstracijama koje su okupile 1,800 demonstranata levičara, neometano marširalo ulicama Dortmunda (North Rhine-Westphalia). Marš je predstavljao komemoraciju Nemačke invazije na Poljsku 1. septembra 1939. Nacisti u poslednje četiri godine obeležavaju početak Drugog svetskog rata pod ciničnim sloganom “Nacionalni anti-ratni dan”. Prvog maja 2009., AN su ponovo marširali kroz svoje uporište Dortmund, a njih 300 je napalo sindikalne demonstracije.

U Altenburgu (Thuringia) je 13. septembra 2008., oko 1,100 nacista učestovovalo na IV “Festivalu nacija” (Fest der Völker/Fdv), gde ih je dočekalo oko 2,000 kontra-demonstranata levičara. Na godišnjem festivalu Rechtsrock (Rok protiv komunizma), koji organizuje NPD, bendovi koji učestvuju uglavnom pripadaju muzičkoj mreži “Krv i čast”. Mnogi “tvrdokorni” nacisti iz čitave Evrope putuju na ovaj festival koji služi kao prilika za jačanje desničarskih mreža. Mnogi nacisti su nezavisni od političkih partija i organizovani u tzv. “Freien Kameradschaften” (Nezavisne drugarske organizacije). Cilj ovakvih velikih okupljanja, poput “Festivala nacija”, je da se unutar velikih gradova konstruišu tzv. “nacionalno oslobođene zone” koji će, u odnosu na neka seoska područja, biti kratkog veka.

Najveće nacističke demonstracije u Nemačkoj, od završetka Drugog svetskog rata, održane su 14. februara u Drezdenu. Na godišnjicu savezničkog bombardovanja Drezdena, oko 6,5000 nacista iz čitave Evrope marširalo je gradom. Iako prvi put u ovoj godini, prisustvovalo je i nekoliko hiljada kontra-demonstranata levičara, ovaj revizionistički događaj ostao je upisan upisan u beležnicama evropskih nacista. Kao nekada ranije marševi u Wunsiedel-u ka grobu Rudolfa Hesa ili godišnja žurka “Deutschen Stimme” (“Nemački glas”), novina NPD uglavnom u gradovima istočne Nemačke, tako je danas Drezden postao glavno godišnje okupljalište evropskih nacista.

Tri glavne karakteristike velikih nacističkih okupljanja su umrežavanje, organizovanje i promovisanje samopouzdanja na unutrašnjem planu i demonstracija sile ka spoljnjem svetu. Razlog zbog kog se nacisti okupljaju je nevažan, sve dok ta okupljanja imaju funkciju ” identifikatora” čitavog nacističkog spektra. Ovo je naročito važno u slučajevima istorijskog revizionizma, gde se biraju uglavnom nacistička politička uporišta. Nije dovoljno samo sprečiti veća nacistička okupljanja, nacisti su pokazali da su sposobni da fleksibilno reaguju na zakonska ograničenja. Uz borbu protiv nacističke ideologije koja je prisutna u društvu i izvještaje o nacističkim aktivnostima, apsolutno je neophodno razbijati nacističke strukture: svim sredstvima, protiv svakog naciste.

Fašizam – nikada više!

Autonome Antifa Freiburg